Logotype

Frågor & Svar

Här har vi samlat de mest frekventa frågorna som vi fått vid inskrivningar och från medlemmar under deras första tid som medlemmar i föreningen. Skulle ni ha en fråga som vi inte listat här, maila den till info@kaiditaekwondo.se 

Vad ska man ha på sig?

I början räcker det med en T-shirt och ett par långa träningsbyxor utan knappar eller blixtlås nedtill. Alla tränar barfota. Se även till att inte ha smycken eller armbandsur osv på dig då dessa kan gå sönder eller riva någon. Glöm inte vattenflaska och att komma i tid.

Går det bra att börja i mitten av en termin?

Vi har blivit hårdare med att inte tillåta det och det har att göra med att vi inte kan säkerställa kvalitén för de som kommer i mitten av en termin. Skall man bli antagen i mitten av en termin så krävs det att man har en hög nivå, kanske viss erfarenhet av kampsport eller att man har en motivation över det normala.

Är det inte farligt att sparka på varandra?

Jo, men inom kampsporten så sker det under kontrollerade former och säkerheten är mycket viktig. Skadenivån inom Taekwondo ligger otroligt mycket lägre än ex. de flesta bollsporterna.

Måste man tävla?

Nej. Tävling och elitkarriär finns som en möjlig väg i sitt utövande. Kyorugi (kamp) är en OS-gren och naturligtvis något man kan satsa på. Olikt andra sporter är dock tävling inte grunden i verksamheten. Traditionell kampsport bygger på en filosofi och ett system som skall hjälpa individen till ett liv med bättre hälsa, psyke och mentalitet. Att tävla eller inte är något man väljer själv.

Kan man vara för stel, gammal, otränad etc. för att börja träna?

Det finns inga hinder till att börja träna. Vi anpassar träningen utifrån dina förutsättningar så du kan utvecklas i den takt som du behöver. 

Hur lång tid tar det att få svart bälte?

Svart bälte är inget man får, utan något man får träna hårt för. Det är väldigt individuellt men 5-6 år med regelbunden träning eller 3-4 år för de som tränar betydligt fler timmar i veckan än regelbundet.

Hur tränar man?

Våra träningspass varar i ca 1-1,5 timme och inleds alltid med en ordentlig uppvärmning. Därefter börjar Taekwondo träningen som skiljer sig beroende på vilken grupp man tillhör. Alla träningspass innehåller dock, förutom uppvärmning i början, stretching, grundtekniker, rörelsemönster och kampträning.

Får man komma förbi och titta?

Självfallet är det bara att komma förbi någon av träningslokalerna någon gång då det är träning. Vill ni ha hjälp att hitta? Skicka iväg ett mail om det innan, så lotsar vi er rätt. 

Jag är för gammal för att börja!

Oftast är man för ung för att sluta. Att kombinera fysisk aktivitet med mental träning är något som kroppen behöver hela livet. Få andra sporter ger en såpass bred träning som kampsport med både kondition, styrka och smidighet.

Varför skall jag lära mig eller mitt barn att slåss?

Att kampsport främjar våld är en fördom. Av samma anledning som brandmän startar färre bränder skapar kampsportare färre våldssituationer genom att bygga kunskap och inre trygghet. Respekt, artighet och självkänsla är något som är en naturlig del av vår träning, från våra minsta till våra seniorer. Läs gärna ”10 anledningar om varför Kampsport är bra att träna”.

Vad händer om man använder sig av sina kunskaper utanför träningslokalen?

Det beror på om det var en nödvärnshandling. Dock skall kunskaperna användas endast i situationer där nöden absolut kräver det. Om det inte kan bevisas att det var en handling i självförsvar så kan det leda till avstängning från klubben samt andra kampsportsklubbar i Sverige.

Hur fungerar medlemskapet?

För att träna hos oss måste du först vara medlem. Medlemsavgiften betalas en gång per år.
Utöver detta betalar man en träningsavgift varje termin eller per månad. För träningsavgiften kan man delta på samtliga pass som klubben har i sitt ordinarie träningsschema samt graderingen vid slutet av terminen.

Hur betalar jag?

Vi fakturerar för samtliga kostnader via mail. Fakturan brukar komma mellan 5-15e i varje månad för betalning den 25e. Skulle man ha några bekymmer med fakturan, så hjälper vi gärna till att reda ut det. Tveka inte att höra av dig till vår kassör. 

Är det dyrt att börja träna?

Nej. Vi är en ideell förening vilket innebär att vi försöker att hålla så låga avgifter som möjligt.
Avgiften varierar beroende på din ålder och grupptillhörighet. Avgiften täcker bland annat kostnader för lokal, träningsutrustning och fortbildning av nya samt befintliga ledare. Ingen ledare får lön för sin insats, utan gör det helt och hållet på sin fritid. 

Kostar det något att provträna?

Nej. De första tre gångerna är kostnadsfritt. För information om priser, se respektive träningsgrupp.